Whitepaper Energietransitie en sociale cohesie

donderdag 18 juli 2019
Whitepaper Energietransitie en sociale cohesie

Foto: Shutterstock

Wat kan de energietransitie betekenen voor sociale cohesie in een wijk? Je leest het in deze gratis whitepaper van Herold Bruijn.

Sociale cohesie is een groot onderwerp dat regelmatig in beleidsdocumenten verschijnt. Wat dit onderwerp naar mijn mening zo interessant maakt, is dat het gaat om de verbondenheid tussen mensen. In Nederland heeft iedereen zijn eigen mening en wordt het aangemoedigd om overal iets van te vinden. Hoewel tolerantie en polderen een groot goed zijn geworden, zorgen deze verschillende meningen eerder voor verscheidenheid dan verbondenheid. Sociale cohesie zorgt ervoor dat ondanks alle verschillende meningen, men zich toch verbonden voelt met de plek waar men leeft. Waar zit die verbondenheid, met bijvoorbeeld je buurt, wanneer die niet zit in gedeelde meningen of gedeelde normen en waarden? Hoe werkt dat? Dit was een van mijn grote vragen toen ik begon met het werken aan de whitepaper Energietransitie en Sociale cohesie. Het onderwerp energietransitie was gekozen omdat het gaat om een van de grootste transities op alle schaalniveaus wat een impact heeft op ieder levend wezen.

 

De geschiedenis heeft vele malen uitgewezen dat de mensheid in staat is om boven zichzelf uit te stijgen wanneer we in eenheid en verbondenheid een doel najagen. Wat zou het geweldig zijn wanneer we als Nederlanders een voorbeeld mogen zijn voor de wereld, wat het betekent om in sociale verbondenheid een doel na te jagen. Wat resulteert in een schoon milieu en een leven in harmonie met de wereld.

 

Met dit ideaal in mijn achterhoofd ben ik begonnen met het onderzoeken en interviewen van vele mensen die op buurtniveau met de energietransitie bezig zijn. Wat vervolgens heeft geresulteerd in een voor ieder te downloaden  kennisdocument.


Download de whitepaper

In de whitepaper Energietransitie en sociale cohesie word je mee genomen langs drie verschillende energie-initiatieven. Waarvan er twee zijn geïnitieerd door burgers en een door een woningcorporatie. Daarnaast lees je een diepte-interview met communicatie-expert Ferenc van Damme  over het verbeteren van sociale cohesie.

Wat mag je van deze whitepaper verwachten?

  • Een frisse kijk op het belang van sociale cohesie binnen de energietransitie met concrete tips en aanbevelingen.
  • Een blik op het ontstaan en de organisatie van goedlopende burgerinitiatieven op het gebied van energie.
  • Een overzicht van de invloed van energie-initiatieven op de sociale cohesie van een wijk.

Vraag hieronder kosteloos de whitepaper aan en ontvang hem direct in je inbox!