The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

maandag 28 juni 2021
timer 3 min
The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. 

In Hart van Zuid op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam is nèt voor aanvang van het Eurovisie Songfestival een toegepast kunstwerk gelanceerd in de vorm van… een zwembad. Geen echte natuurlijk, maar een artistieke interpretatie die dient als interactieve ontmoetingsplek voor Rotterdammers en bezoekers. The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. Het is een plek waar functionaliteit, kunst, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsoplossingen samenkomen middels social design.

Het smaakmakende ontwerp van The Splash is de eerste in een serie ontwerpen in de openbare ruimte getiteld ‘The Shape of Rotterdam’. Het idee van de Shape of Rotterdam komt voort uit de kans die Rotterdam. Make it Happen en Arttenders signaleerden om citymarketing in te zetten om lokale identiteit en belangen een grotere rol te laten spelen in gebiedsontwikkeling. Arttenders deed hiervoor in opdracht van Gemeente Rotterdam uitgebreid onderzoek naar hoe welzijn, sport, vergroening, klimaatadaptatie, gebiedsontwikkeling en lokale behoeften van bewoners en ondernemers samen kunnen komen in een functionele én iconische plek in de buitenruimte.

Het Annie M.G. Schmidtplein op Rotterdam Zuid werd uitgekozen als locatie en heeft met The Splash de primeur als eerste ‘Shape of Rotterdam’. De lancering vindt plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival als onderdeel van de officiële Citydressing van het evenement. The Splash is daarmee niet alleen een visitekaartje tijdens het evenement, maar onderdeel van de nalatenschap voor de stad Rotterdam. “Dankzij Host City Rotterdam is The Shape in een stroomversnelling gekomen. Zuidplein heeft nu een icoon wat ook nog na het Songfestival antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt” aldus Siobhan Burger van Arttenders.

Voor en met de stad

 “Het doel van The Shape of Rotterdam is aantrekkelijke plekken in de buitenruimte ontwikkelen waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, maar die ook grotere uitdagingen aanpakken” zegt Burger. Omliggende ondernemers, buurtbewoners, Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands zijn daarom actief betrokken in het ontwerpproces. De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker zond haar portfolio in voor de Call for Interest en werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury. Samen met Arttenders creëerde zij ‘The Splash’.

The Splash is een zintuigprikkelende ervaring, geïnspireerd op de pierenbadjes uit de jaren ‘60 met een knipoog naar het huidige spiksplinternieuwe zwembad op Zuid. Het multifunctioneel inzetbare ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting en is gemaakt als plek voor jong en oud.

Cindy Bakker: “The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder