Park Vijfsluizen: dé showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

dinsdag 30 maart 2021
timer 4 min
Park Vijfsluizen: dé showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

Impressie van Park Vijfsluizen door Heijmans.

In het oosten van Vlaardingen, genesteld tussen de A4, de Vulcaanhaven en het tracé van Hoekse Lijn, werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. De naam zegt het al: in deze woonwijk staan de woningen ten dienste van de natuurlijke omgeving.

Het Park Vijfsluizen is een uniek project, zo stipt ook ontwikkelaar Ron van den Brink van Heijmans aan: "We hebben dit project bestempeld als een showcase. Ons eerste doel is leren van de ontwikkelingen die we hier inzetten, om voorbeelden te creëren waar we later op terug kunnen grijpen." Zo'n ambitie vraagt om een nieuwe aanpak. Die realiseert Heijmans door het perspectief te verschuiven: alles wat hier wordt ontwikkeld, is onderdeel van een biodivers en klimaatadaptief park.

Wonen in een park

Het Park Vijfsluizen wordt ontwikkeld op een voormalig sportpark dat in de jaren 50 tot de jaren 90 werd gebruikt door medewerkers van Shell. De locatie is intussen overwoekerd, maar heeft daardoor onwijs veel historische waarde. "Het groen is daar zeer waardevol", aldus Van den Brink. "Er staan bomen van zeventig jaar oud. Ook staat er een sportgebouw uit 1952 dat is bestempeld als karakteristiek bebouwing, dus dat hebben wij omarmd in de centrale stedenbouwkundige as." Andere historische kenmerken, zoals een openluchtzwembad, worden als 'herinnering' opgenomen in het ontwerp.

Voorop staat echter het groen. Bomen worden zoveel mogelijk behouden en waar dat niet mogelijk is, worden ze eventueel teruggesnoeid tot stam zodat ze de biodiversiteit ten goede komen. In sommige deelplannen is het daarom alsof men 'in een bos woont', vertelt Van den Brink. "Alles wat we hier maken, draagt bij aan de biodiversiteit. De woningen staan dus niet in de weg, ze zijn onderdeel van het park. Dit hebben we per deelgebied opgedeeld in biotopen. Elke biotoop is gericht op verschillende soorten dieren, waar onder andere de woningen en erfafscheidingen op afgestemd zijn, bijvoorbeeld met nestvoorzieningen of specifieke soorten beplanting. Alsook groene daken: een kans die we niet wilden laten liggen."

Klimaatadaptieve woonwijk

 Park Vijfsluizen wordt niet alleen een groene wijk, het wordt vooral een wijk met een gezond binnen- én buitenklimaat. "Waar wij ons op concentreren, is dat het hele gebied niet opwarmt", aldus de ontwikkelaar. "Het park is een natuurlijk stipje in een stedelijk gebied, met eromheen veel hittestress. Wij willen dat dit stipje zo blijft, zonder hittestress." Daarvoor zet Heijmans diverse voorzieningen in. Denk aan groene daken - en waar dit niet kan: witte dakbedekking - maar ook het tegengaan van steenachtige materialen zodat regenwater goed kan infiltreren in de bodem. "Ook worden nieuwe bomen op grotere afstand van elkaar geplant, zodat ze groter kunnen worden en dus meer schaduw creëren."

Daar blijft het niet bij. Park Vijfsluizen is niet voor niets een showcase, dus Van den Brink zoekt continu naar de nieuwste ontwikkelingen om toe te voegen. "Wat wij vandaag bedenken, is over vijf jaar oud nieuws", zegt hij. "Mijn taak voor het komende half jaar is voor de laatste deelplannen de nieuwste toffe dingen toe te voegen. Ik zie bijvoorbeeld ontwerpkansen om woningen echt deel te maken van het bos, maar ook om meer te halen uit smart technologie, sociale cohesie en slimme oplossingen om water vast te houden."

Leer meer over Park Vijfsluizen tijdens het Verbindingsfestival

Een uitgebreid artikel over Park Vijfsluizen lees je in het Biind Magazine over de Gezonde Leefomgeving, dat op 29 april verschijnt. Een week ervoor, op 22 april, presenteert Heijmans als festivalsponsor een online sessie over het project tijdens het Verbindingsfestival. Shahid Talib, directeur Heijmans Smart City, en Ivana Somers-Gardenier, wethouder gemeente Vlaardingen, nemen je mee in het integrale gebruik van technologie en datagedreven oplossingen waar in Park Vijfsluizen optimaal gebruik van wordt gemaakt. Een ideale kans om je te laten inspireren door het project én om vragen te stellen.

Meld je nu alvast aan voor het Verbindingsfestival; het is gratis!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Stelling: Om de vergroening van steden te versnellen is een groennorm noodzaak

15 apr om 10:15 uur

Straatbeeld vroeg vijf specialisten wat zij van een algemene groennorm vinden, is het noodzakelijk voor een…

Lees verder
flash_onNieuws

Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen

17 apr om 14:47 uur

De gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Ruimtelijk afwegingskader voor klimaatadaptieve omgeving gepubliceerd

16 apr om 13:26 uur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het definitieve ruimtelijk afwegingskader voor een…

Lees verder
descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder