Je bent hier: Home | Duurzaam gedrag: de ultieme strijd met onze instincten

Duurzaam gedrag: de ultieme strijd met onze instincten

Ook interessant / voor jou geselecteerd

Reacties

Gerard Tertoolen is een goede verkeerspsycholoog, maar dit verhaal is voor de helft prietpraat. Het is gebaseerd op onbewezen aannames, zoals: 'We handelen in het belang van hen (onze 'kudde') en onszelf, niet in het belang van een hele mensheid. Als we zelf voordeel kunnen halen, dan gaan we er voor, zelfs als de mensheid daar hinder van ondervindt... Dat heet ‘the tragedy of the commons'.’ Maar: sinds Garret Hardin zijn beroemde essay 'The tragedy of the commons' heeft geschreven, heeft men ontdekt dat gemeenschappelijke weiden (de 'commons') vroeger wel degelijk verantwoord werden beheerd, meestal tenminste, en dat maximaal persoonlijk nut trekken ten koste van de gemeenschap weinig voorkwam. Misschien kwam dat doordat de gemeenschap mensen kon afstraffen; maar zoiets kan alleen maar helpen wanneer er ergens in ons toch een besef huist dat we moeten denken aan het grotere geheel.
Tertoolen miskent de ongelooflijke hulpvaardigheid en moed die mensen kunnen opbrengen bij het redden van anderen, soms volslagen onbekenden; het medegevoel dat veel mensen hebben met dieren; de veerkracht die over mensen kan komen bij collectieve rampen. Ik zou zeggen: houd het niet alleen klein - vergeet het grote perspectief niet.

do, 24/01/2019 - 15:29

Of sluit aan bij primaire driften : zorg dat duurzaam mobiliteitsgedrag makkelijker is en goedkoper. De cognitieve dissonantie zorgt er dan voor dat het status krijgt.

do, 24/01/2019 - 20:29

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.