Congres Natuurlijk laaiend succes voor mens én natuur

donderdag 21 november 2019
timer 4 min
Congres Natuurlijk laaiend succes voor mens én natuur

Foto door Martin Hols

Op 20 november vond het congres Natuurlijk plaats in Olst. Met ruim 240 deelnemers was het congres een mijlpaal voor natuurinclusief bouwen. Een verslag van de dag.

Professionals uit allerlei sectoren, van provincies en gemeenten tot projectontwikkelaars en ecologen, verzamelden zich op 20 november in Olst om zich te laten inspireren, samenwerkingen te smeden en vooral te werken aan een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Het congres is een initiatief van provincie Overijssel, IVN Natuureducatie, DuurzaamDoor, Natuur & Milieu Overijssel, Natuur voor Elkaar, Het Oversticht, Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging en werd georganiseerd door Acquire Publishing. De rode draad van de dag: waarom is dit onderwerp zó noodzakelijk?

Een verdiepingsslag van het congres is terug te vinden in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, dat op 7 januari verschijnt. Vraag nu een gratis exemplaar aan.

Opnieuw leren (over)leven

Dagvoorzitter Jelle de Jong, directeur van IVN Natuureducatie, trapte af: “Natuurinclusief bouwen is razendsnel een belangrijk thema geworden. Mensen worden zich daar bewust van, ze zien dat er iets aan het veranderen is. Wij zijn onderdeel van die beweging. Mensen hebben altijd al moeten overleven in de natuur. We willen die verbinding weer voelen. Hoe vinden we daarin de balans?”

Tim Webb van de National Park City Foundation, de stichting die de stad Londen als eerste nationale parkstad ter wereld benoemde, volgde De Jong op met een gepassioneerde keynote. “We moeten opnieuw leren leven in steden, in coöperatie met de natuur in plaats van in conflict. In Londen leven negen miljoen mensen. Dat is ons geheime wapen; stel je voor dat elk van hen een boom plant. Dat is een win-win situatie, wat is daar nou niet leuk aan te vinden?”

Tim Webb: "We moeten opnieuw leren leven in steden." Foto door Martin Hols

Samen, niet alleen

De dag was doordrongen met de bewustwording dat we dit onderwerp samen moeten tackelen. Zo zei Jacco Schuurkamp van de gemeente Den Haag in een sessie: “Waar doen we het in godsnaam voor? De mus? De vleermuis? Het antwoord is: ook! We doen het ook voor dieren, ook voor planten en óók voor de mens.” Later op de dag sloot het statement van Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer, hierbij aan: “Betrek mensen en geef ze eigenaarsgevoel van hun omgeving. Probeer daarbij vooral de taal van de ander te verstaan, zodat je over de grenzen van stad en land leert kijken.”

Een ander opmerkelijke discussie was die van wetgeving. Al geruime tijd strijden veel belangenbehartigers van natuurinclusief bouwen dat het onderwerp verankerd moet worden in de wet, zodat overheid en bouwers er niet meer omheen kunnen. “Maar laten we het niet kapot reguleren,” werd opgemerkt, en ook: “Mensen zijn bereid natuur toe te passen in de bouw, daar zijn geen regels voor nodig.” De discussie is nog gaande, maar zeker is dat we de ‘tools in handen hebben om te werken aan een gezonde, natuurinclusieve omgeving’, aldus Laura van Heeswijk van de provincie Overijssel.

Lancering Toolbox Natuurinclusief Bouwen

Die tools kwamen op het congres Natuurlijk naar voren in de vorm van de Toolbox Natuurinclusief Bouwen, een digitale set aan praktische handvatten voor meer biodiversiteit in de stad. De toolbox is ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging en bevat informatie en inspiratie voor architecten, gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. We hebben er lang naar uit mogen kijken, dus we houden je niet langer in spanning: bekijk hem hier!

Piet Bergers (links) van Zoogdiervereniging en Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland. Foto door Martin Hols

Dat de toolbox niet alleen een product van kennis is, maar vooral van passie en gedrevenheid, werd duidelijk uit de presentatie van Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland en Piet Bergers van Zoogdiervereniging. Louwe Kooijmans: “Het gedachtegoed waar wij ooit mee zijn begonnen, begint gemeengoed te worden.” Bergers sloot af met een prangend betoog dat we ons op een kantelpunt bevinden op gebied van klimaat. Groen is daarin onmisbaar. “We gaan het doen!” riep hij.

Help je mee?

Nog veel meer inspirerende sprekers en deelnemers passeerden de revue, te veel om hier op te noemen. De conclusie is dat de wil er is, maar de kennis is nog erg verspreid. Voorbeelden delen, ideeën uitwisselen en vooral samen de schouders eronder zetten zijn nu de grootste opgaven. Zolang we dat blijven doen, gaan we er komen. En dan, zoals dagvoorzitter De Jong aan het eind van de dag zei, ‘gaan we iets heel moois meemaken’.

Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen

Iedereen was het erover eens tijdens het congres Natuurlijk 2019: dit verdient een vervolg. Dat vervolg verschijnt op 7 januari: het Inspiratiemagazine Natuurinclusief BouwenVraag nu een gratis exemplaar aan vóór 18 december.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder